27 NAJZDRAVIJIH NAMIRNICA ZA VAŠU JETRU


Istraživanja su pokazala da naš svakodnevni način ishrane i te kako utiče na zdravlje naše jetre.

Naučnici su otkrili šta naša jetra "voli" od hrane. 

Lista od 27 najzdravijih namirnica za jetru

 1. Bundeva - će pomoći u održavanju zdravlja jetre, jer je najveći prirodni izvor pektina, riboflavina, beta-karotena i niacina, koji ubrzavaju regeneraciju membrana hepatocita. Posebno je korisno uvesti bundevu u ishranu nakon lečenja akutnih i hroničnih bolesti jetre - to pomaže i ubrzava obnovu normalnog funkcionisanja ovog organa, pri tom će ga zaštititi od infekcija, upala.

Bundeva takođe poboljšava rad čitavog gastrointestinalnog trakta. Povećanje kiselosti želudačnog soka omogućava vam kvalitetniju probavu hrane i izvlačenje iz nje više mikroelemenata. 

2. Cvekla -  Osnovna karakteristika cvekle je da sadrži ogromnu količinu vlakana, koja se ne uništavaju ni dugotrajnim kuvanjem. Njena upotreba takođe vam omogućava smanjenje koncentracije holesterola u krvi (smanjuje mogućnost usvajanje masnoća kroz creva). Cvekla blagotvorno deluje na jetru, jer je veliki izvor vitamina B grupe, koji su neophodni za ubrzanje regeneracije hepatocita.

Inače, dosta ljudi koristi kuvanu cveklu za čišćenje jetre i normalizaciju biohemijskog sastava žuči.

Lekari to ne preporučuju, ali svakodnevnom upotrebom kuvane cvekle u vašem načinu ishrane zaista poboljšavate sastav želudačnog soka.

LEKOVITI RECEPTI ZA UPOTREBU SVINJSKE MASTI KOD PREHLADE, UPALE PLUĆA, TEMPERATURE,...

3. Dinja -je korisna po tome što sadrži osobinu da sprečava stvaranje kamena u žučnim kanalima.

Isto tako u velikoj meri sprečava razvoj masne i vlaknaste hepatoze, kao i ciroze, a samim tim sprečava uništenje ćelija jetre.

Međutim sa dinjom ne treba preterivati, dinja povećava kiselost želudačnog soka, što može iritirati osobe sa gastritisom, ako neko već ima čir na želucu, čir na dvanaestopalačnom crevu.

4. Šargarepa - je najveći izvor vitamina A među svim povrćem. Šargarepa treba da je uključena u jelovnik svih dijeta kojima je cilj ozdravljenje i poboljšanje funkcije jetre.

Najbolje da se koristiti sok od šargarepe tako što ga razredite u jednakom razmeru sa vodom, pola pola i uvek se pije u manjim količinama, a češće. Ne više od 200 ml svežeg soka na dan! Tom prilikom treba da izbacite suplemente vitaminskog kompleksa, koji u sebi sadrže vitamin A.

Velika količina vitamina A poboljšava metaboličke procese u jetri, ubrzava apsorpciju gorkih supstanci iz kojih se naknadno stvara žuč. Vitamin A se može akumulirati u organizmu. Ali sa prekomernom upotrebom može da deluje kao otrov, prvenstveno negativno utičući na jetru (razgradnja ugljenohidratnih jedinjena se usporava).

5.Đumbir -  je bogat gorkim esencijalnim uljima od kojih se u organizmu stvara žuč. Takođe, gorak ukus pospešuje izlučivanje želudačnog soka, koji sprečava stvaranje kamena u žučnoj kesi.

Uz to, naučnici nas uveravaju da gorke komponente koje se nalaze u đumbiru deluju kao antibiotik, dovodeći do smanjenja  mogućnosti oštećenja jetre raznim parazitima i infekcijama.

U ANALIZAMA KOJE RADIMO OVIH DANA ENORMAN PORAST BROJA LJUDI SA IZRAŽENOM HIPOKSIJOM

6. Artičoka -  Ekstrakt artičoke je u velikoj meri zastupljen u narodnoj medicini, kao prirodno sredstvo za poboljšanje rada jetre.

Kako deluje artičoka: 

  • ubrzava stvaranje žuči;
  • normalizuje biohemijske procese u jetri;
  • čisti žučni trakt od nakupljenih soli (derivati ​​uree);
  • smanjuje nivo holesterola u krvi (i ubrzava njegovu razgradnju);
  • poboljšava funkciju gastrointestinalnog trakta (to je posebno vidljivo kod gojaznih pacijenata).
  • Blagotvorno deluje na bubrege, slezenu, želudac i pankreas.

 Najbolje voće za jetru su limun, jabuke, šljive i banane.

7. Limun - je bogat askorbinskom kiselinom (vitamin C), koja sprečava masnu hepatozu, ima stimulišući uticaj na jetru, a paralelno podiže imunitet organizma.

Lekari nas uveravaju da redovnom upotrebom limuna u razumnim količinama, smanjujemo rizik od pojave infekcija.

Isto tako askorbinska kiselina stimuliše lučenje žuči. Na forumima često možete pronaći izjave da se limun može koristiti za čišćenje jetre. 

8. Jabuke - su bogate gvožđem i askorbinskom kiselinom, ubrzavaju eliminaciju lipidnih jedinjenja, što pomaže u prevenciji masne hepatoze.

Redovnom upotrebom jabuka pozitivno delujete na ravnomeran sastav krvi, smanjujete nivo lošeg holesterola i pomažete vašoj jetri.

Lekari preporučuju da se jabuka obavezno uvede u jelovnik u periodima kada organizam treba da oporavite od raznih bolesnih stanja.

Odlično je da je koristite pečenu u kombinaciji sa medom, naravno kada se jabuka ohladi, na taj način se povećava unos ugljenih hidrata, a da ne unosite žitarice.

9. Šljive -  u sebi sadrže pektine koji jačaju strukturu hepatocitnih membrana. Takođe, šljive dobro deluju na rad creva, stimulišu uredno čišćenje toksina, a to generalno rasterećuje jetru.

Isto tako, ovo voće preporučuje se svima koji imaju problem sa održavanjem balansa vode u organizmu.

Dakle ko god ima problem sa zadržavanjem vode treba da jede redovno šljive.

Suve šljive su korisnije za jetru - imaju i laganu koleretičku osobinu. 

10. Banane - su najveći izvor jednostavnih ugljenih hidrata, koji se brzo razgrađuju i pretvaraju u energiju.

Paralelno, jetra od njih nema nikakvo opterećenja.

Banane sadrže i aminokiseline neophodne za stvaranje novih hepatocita. U velikim količinama banane imaju jako koleretičko delovanje, iz tog razloga osobe sa gastritisom ili čirom treba da budu disciplinovane i da se ne prejedaju ovim ukusnim voćem.

11. Grožđe - povećava nivo azota u krvi, pa na taj načim smanjuju mogućnost tromboze u krvi.

Isto tako, sok od grožđa smanjuje rizik od stvaranja plakova holesterola, što bi moglo poremetiti normalan protok krvi kroz jetru.

U prisustvu bilo kakvih hroničnih bolesti gastrointestinalnog trakta, grožđe se isključuje iz ishrane. 

12. Čičak - biljka sadrži veoma retke mikro imakro elemente u tragovima kao što su aluminijum, bakar, silicijum, gvožđe, koji su organizmu neophodni, kako bi normalizovao biohemijski sastav krvi - samim tim dolazi do sveobuhvatnog  poboljšanja rada jetre, normalizuje krvni pritisak, smiruje i sprečava upane procese.

Isto tako, čičak je izvor fitoncida, koji deluju kao antibiotici, oni suzbijaju širenje ne samo bakterija, već i virusa i gljivica. Lekari nas  takođe uveravaju da čičak pomaže poboljšanju gastrointestinalnog trakta u prisustvu ranice (često se javlja kod upotrebe alkohola).

13. Lubenica - se može koristiti za čišćenje jetre i mokraćnih kanala.

Nakon takvog čišćenja verovatnoća da će doći do stvaranja kamena, uključujući jetru, žučnu kesu i žučne kanale, smanjuje se gotovo na nulu.

Kako uraditi čišćenje na ovaj način?

  • Pet dana za redom jedete 1 kilogram čistog jezgra lubenice (pulpe) na 10 kilograma lične težine dnevno.

Jedino upozorenje: Ovakav način čišćenja ne mogu da rade osobe sa hroničnim obolenjem bubrega (zbog jakog diuretičkog dejstva). 

Pogledajte i: REN - PRAVA HRANA ZA OČUVANJE KRVNIH SUDOVA

14. Sveže ceđeni sokovi - sokovi u sebi sadrže najveću koncentraciju mikroelemenata, fitoncida i vitamina. Glavna stvar je da se ne obrađuju termički, dakle ne zagrevati ih. Još jedna bitan detalj - preporučuje se upotreba svih sokova u razređenom obliku (sa prokuvanom vodom, razređeno u omeru pola voda pola sok.)

15. Zeleni i biljni čajevi - Čajevi su bogati antioksidansima, esterima i fitoncidima, koji sprečavaju oksidaciju hepatocita, a takođe normalizuju metaboličke procese među njima.

  • Zeleni čaj se obično smatra deset puta zdravijim za jetru od crnog čaja.
  • Čaj od hibiskusa i mente može malo da "naškodi" jetri.
  • Detoks čaj odličan za poboljšanje rada jetre - ima lagano koleretičko dejstvo, sprečava nakupljanje jedinjenja natrijuma u organizmu (uključujući ureu iz koje se kroz vreme stvara kamenac).

16. Mineralna voda - pomaže u normalizaciji ravnoteže vode i soli, reguliše stvaranje žuči. Treba samo uzeti u obzir da postoje različiti tipovi mineralnih voda. Na primer, u slučaju hroničnih bolesti jetre, ne preporučuje se upotreba vode bogate sulfatima. A u slučaju bolesti gastrointestinalnog trakta, ne koristiti mineralnu vodu sa visokim nivoom hlora.

 17. Napitak od kukuruzne svile - Kukuruzna svila čisti jetru od toksina, ali to može biti popraćeno simptomima crevnih tegoba. Preporučuje se uzimati 50-100 mililitara napitka od kukuruzne svile, pre svakog obroka. Kurs treba da traje od 10 - 15 dana.

Takav kurs treba izvoditi najviše 1 put mesečno (ili bolje jednom tromesečno). Isto tako uvarak od kukuruzne svile pomaže eliminaciji toksina iz creva, što takođe smanjuje opterećenje jetre.

18. Ovsena čorba - U koliko verujete preporukama sa raznih foruma, uvođenje čorbe od zobenih pahuljica u ishranu, pomoćićete u normalizaciji vraćanja veličine vaše jetre, a samim tim će nestati i bol u desnom hipohondrijumu.

Osnovno je da za pripremu čorbe koristite samo visokokvalitetni ovas.

SVE NA JEDNOM MESTU

19. Kefir - u sebi sadrži nizak nivo masti, a u isto vreme reguliše ravnotežu crevne mikroflore, što pomaže da se bitno smanji mogućnost stvaranja i nakupljanja toksina.

Redovnom upotrebom kefira smanjujete količinu trule hrane koji se nakupljaju u debelom crevu, stimulišući njihovu eliminaciju iz tela.

Paralelno kefir spada u dijetalne proizvode, za čije je varenje potrebna minimalna energija jetre (aktivno učestvuje u asimilaciji masti, proteina, razgradnji ugljenih hidrata).

20. Orašasti plodovi i semenke - su bogati nezasićenim masnim kiselinama, silicijem, manganom. Koje su neophodne za normalizovanje rada kardiovaskularnog sistema, krvnog pritiska. Silicijum, u velikim količinama dovodi do povećanja gustine membrana hepatocita. Ali ne treba preterivati sa orašastim plodovima jer oni u sebi sadrže veliku količinu tanina, a tanin ubrzava stvaranje žuči.

21. Sušeno voće - U sebi sadrži jednostavne ugljene hidrate na bazi fruktoze, koji se razgrađuju i apsorbuju sa izuzetno malim ili gotovo nikakvim opterećenjem za jetru.

Takođe, sušeno voće bogato je vlaknima - ono čisti creva od toksina i sprečava njihovo nagomilavanje u jetri. Lekari najčešće preporučuju upotrebu želea na bazi sušenog voća (suve šljive, suve kajsije su posebno korisne).

22. Kaša - Sve žitarice su bogate složenim ugljenim hidratima (koji su u potpunosti razgradivi, pa ne opterećuju jetru), kao i biljnim vlaknima - one kao sunđer upijaju vodu i mehanički čiste creva od gustog izmeta. Kaša mora biti zastupljena u svakodnevnoj ishrani savremenog čoveka. Heljdina, ovsena, ražena,..

SAMI NAPRAVITE NAPITAK ZA DETOKSIKACIJU I SAGOREVANJE SALA

23. Omega-3 -  masne kiseline Omega-3 kiseline pozitivno deluju na rad kardiovaskularnog sistema, smanjuju nivo holesterola u krvi (dok se povećava nivo "korisnog", odnosno holesterola velike gustine). Takođe, omega-3 kiseline stimulšu međućelijske metaboličke razmene, a to ubrzava regeneraciju hepatocita. 

24. Maslinovo ulje - Među svim biljnim uljima smatra se najsigurnijim i istovremeno lekovitim kada je jetra u pitanju. Istina je da uopšte nije dobro kada se zagreva, pa se ne bi trebao koristiti za prženje. Takođe, maslinovo ulje ima jako koleretičko delovanje, sprečavajući stvaranje kamena u žučnim putovima.

25. Med - Najveći prirodni izvor retkih mineralnih elemenata: (silicijum, gvožđe, kalijumova jedinjenja) neophodni za jetru za normalan oporavak oštećenih hepatocita. Ni u kom slučaju ne trebate jesti zagrevan med, odnosno koji se zagrejao preko 70 stepeni - u njemu nastaju kancerogena jedinjenja čija neutralizacija upravo stvara problem jetri.

26. Kurkuma - Ovaj začin reguliše sastav žuči, istovremeno našem organizmu obezbeđuje veliku količinu gvožđa (koje je potrebno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca).

Kurkuma pomaže u čišćenju krvi od toksina, ubrzava eliminaciju proizvoda(fermenata) nastalih oštećenjem ćelija od širokog spektra virusa. Indirektno, kurkuma pojačava imuni sistem u odnosu na infekcije (uključujući hepatitis).

27. Jaja - žumance -  je posebno zdravo za jetru, jer u sebi sadrži holesterol velike gustine - on smanjuje nivo "lošeg" holesterola. Ali ne treba preterivati sa proteinima iz jaja - jetra je ta koja se bavi njihovim razlaganjem, višak tih aminokiselina dovodi do povećanja obima jetre.

BUDITE ZDRAVI!

Važno: Sve informacije na web stranici www.naturalnicentar.rs su informativnog karaktera i ne zamenjuju savetovanje, dijagnozu ili profesionalnu medicinsku pomoć. Ako imate zdravstvenih problema, odmah se obratite svom lekaru.

Dopalo vam se?  Podelite sa prijateljima!

Ostavi komentar


Vaš komentar mora biti odobren od strane moderatora pre nego što bude objavljen