Gluten opijum iz pekarskih proizvoda


Najpre trebamo znati: šta je to gluten?

Mnogi ni ne razmišljaju o tome. Sasvim prirodno, jer ne ulazi u opis njihovog svakodnevnog posla. Ko će se baviti svim i svačim.

Al evo ukratko šta ja mislim da je važno da se zna o glutenu.. Dakle gluten je lepljivi protein, koji se nalazi u žitaricama. U načelu reč "gluten" u prevodu sa latinskog znači lepak.

Gustinu testa, griza, fila za kolače koji pravimo od brašna, možemo da zahvalimo upravo glutenu.

Izuzetno je teško svakoj osobi koja je pokušala da živi bez upotrebe glutena da se lako prebaci na bezglutensku ishranu, jednostavno iz razloga što je gluten izuzetno rasprostranjen u industrijskoj proizvodnji namirnica. Bez glutena ne mogu da narastu hlebovi ili bilo koja kisela testa, jer gluten je upravo taj koji je neizbežna komponenta u pekarskoj industriji.

A ko je probao da koristi bezglutenski hleb ili neko pecivo, zaključak je da su takvi hlebovi i peciva neukusni.

Činjenica je da gluten izaziva PSIHOLOŠKU ovisnost. Gotovo isto kao droga, alkohol i cigarete.

Frekvencije života 



A evo i naučno dokazanog puta kako dolazi do razvoja ovisnosti o glutenu:

Kada jedemo hranu koja u sebi sadrži gluten(pekarski proizvodi) u želucu se gluten razgrađuje u smesu polipeptida koji prelaze barijeru krvi i moždanu barijeru.

Ova barijera inače za funkciju treba da ima sprečavanje ulazka hemijskih elemenata, kao i mnogih drugih toksičnih jedinjenja, u mozak.

Ali  gluten tu barijeru bez problema razgrađuje, dolazi do mozga i deluje na njega na sledeći način.
Polipeptidi glutena, čim uđu u mozak vezuju se za opijatorske receptore mozga i pružaju osećaj zadovoljstva.

Jel sada možete da shvatite iz kog su to razloga kroasani, krofne, pekarski proizvodi ukusni? 

A ono što je veoma važno da znate jeste da su ti receptori isti oni na koje se vezuju opijati (supstance koje izazivaju zadovoljstvo, poput morfijuma). Ali oni se samo ne vezuju, već IZAZIVAJU ZAVISNOST! 

Prilikom testiranja na alergene, test ne mora da pokaže da ste alergični na gluten ili da imate neko obolenje koje vam gluten može inicirati.  Al morate biti svesni da osetljivost na gluten može oštetiti BILO KOJI ORGAN, a da pritom ne mora obavezno da bude tanko crevo, kao kod celijakije.

Stoga, čak i ako ne bolujete od celijakije, ali jedete hranu s glutenom, ceo vaš organizam je u povećanom riziku od upalnih procesa. A upalni procesi su jedan od osnovnih činilaca brzog propadanja i starenja.

Pri tom gluten umanjuje i ometa apsorpciju hranjivih elemenata! A kako može da se funkcioniše bez vitamina, minerala i drugih važnih elemenata? Iz tog se razloga ljudi s Crohnovom bolešću osećaju loše.

5 NAČINA DA POTPUNO OČISTITE NEGATIVNU ENERGIJU IZ SEBE

Tu nije kraj, gluten dovodi do crevne propustljivosti. To se dešava kada zaštitni sloj u crevima počne da propušta u organizam toksične elemente u krv.

A to je ono što aktivira imuni sistem, jer je 80% imuniteta je skoncentrisano oko crevnih zidova. 

Jednostavno rečeno gluten je okidač za imunološki sistem. Pa je iz tog razloga usko povezano. autoimune bolesti i gluten.

Kao što vidite, ne trebate imati celijakiju da bi vam gluten naškodio. 

Ono što je problem kod većiune nas, jeste da shvatimo i prihvatimo da je ovisnost o glutenu identična ovisnosti  o cigaretama, alkoholu, drogama,...

Dijete u kojima se lišavamo peciva koja u sebi sadrže gluten, dovode nas do toga da skidamo kilograme i nakon par meseci ta ovisnost preovlada i nadjača, dobije se životinjski nagon za unosom glutena i da se sve nadoknadi. Kao pušač kada ostavi cigarete i nakon par meseci počne sa većom količinom popušenih cigareta.

Uzrok je opijenost mozga i receptora koji se množe, što veći unos glutena, više receptora i veća potreba za još i još!

Ljudi već dugo jedu hleb, pa zašto onda ide teza da je štetan?

PROČITEJTE JOŠ: ELIKSIR SA CVEKLOM I ĐUMBIROM

Prvo, pšenica i raž koje se danas uzgajaju jedva podsećaju na useve koji su rasli pre mnogo godina.

Posebno nakon Drugog svetskog rata, žitarice su pretrpele ogromne promene: naučnici širom sveta su pokušavali da proizvedu žitarice otporne na mnogo toga: buđ, skakavce, kišu, vrelinu, vlagu, ... 

Današnje, savremene žitarice, posebno pšenica i raž, su se promenile do neprepoznatljivosti. A tu neprepoznatljivost deli i naše telo!

Pored toga, naša mikroflora, koja mora variti ​​hranu koja ulazi u creva, ne može da izađe na kraj sa savremenim žitaricama.


Važno: Sve informacije na web stranici NaturalniCentar su samo za INFORMACIJE ne zamenjuju savete, dijagnozu ili profesionalnu medicinsku pomoć. Ako imate zdravstvenih problema, odmah se obratite svom lekaru.

Sviđa vam se? Podelite sa prijateljima!

Zapratite naš fb       

Zapratite naš youtube